maanantai 18. kesäkuuta 2012

Viikkotiedote 25(18.-24.6.2012)


Kolmen ahkeran lähtö



   Sunnuntaina 17.6. talliltamme Artukaisista lähti kolme ahkeraa hevosta taivaslaitumille, seuran ratsastuskoulun tuntihevoset Bond alias James Bond ja Nyyti (Nyvon) ja entinen tuntihevosemme, viime ajat Johanna Pihan hellässä huomassa terapiahevosena toiminut Efa.

   Paljon kyyneliä vuodatettiin jo tallissa, mutta asia oli hoidettava. Mira Laine otti ystävänsä kanssa Bondin ja Nyytin traileriin, ja Efa oli Johanna Pihan kyydissä. Satoi ja tuulikin hiukan, kun tultiin perille koivikon reunaan, pellon laitaan. Eläinlääkäri Saskia Walther oli odottamassa.    Efasta aloitettiin, ja Saskia hoiti asian kauniisti ja lempeästi, ensin nukutusainetta, ja viimeksi lääkettä, joka pysähdytti sydämen.

 ”Efa lähti kauniisti, maha herkkuja täynnä, pää sylissäni, tuhansien suukkojen saattelemana. Viimeiseen asti olin hänen vierellään ja kerroin kuinka hieno, rohkea ja rakas pikkutamma hän on, ” Johanna kertoi. Sitten Bond ja Nyyti nukutettiin ikiuneen yhtä rauhallisesti ja lempeästi. Siihen asti ne söivät kaikessa rauhassa ruohoa pellon reunassa.

    Päätöstä ei ollut helppo tehdä, mutta 22-vuotias Bond ei ollut enää entisensä ja kangistui ja huononi koko ajan. Välillä se vielä innostui esitellessään taitojaan, mutta ikä painoi.   Bond aloitti työt nelivuotiaana Tallinnan kaduilla vetämällä kaljakärryä. Sieltä se ostettiin Turun Ratsastajille ja se oli kouluratsastuskilpailuissa ja esteissä mukana ja myös menestyi. Sillä on ollut paljon ystäviä, vaikka se onkin aina ollut vähän hurja luonteeltaan. On kuitenkin ollut hienoa katsoa, miten hyvin vanha oppimestari vielä ajoittain toimi. Ja vanhetessaan se lauhtui ja tuli lempeämmäksi, vaikka sitä ei olisi voinut viedä minnekään laitumelle muiden hevosten joukkoon.

   Nyyti tuli seuralle tuntihevoseksi 27.8.2005 ollessaan 10-vuotias. Sillä mentiin koulua ja esteitä, ja se teki paljon töitä ja oli monen suosikki. Muutama vuosi sitten Nyyti oli mukana, kun Sanna Backlund piti estekurssia tuntiratsastajille. Hän kehui Nyytiä parhaaksi oppimestariksi, koska se oli niin varma ja rauhallinen hypätessä ja antoi ratsastajalle anteeksi monta virhettä.
Mutta Nyytin liikkuminen ei ollut enää viime aikoina puhdasta, ja sen jaloille ei voinut enää tehdä mitään. Jos sen olisi astuttanut, se ei ehkä olisi jaksanut kantaa varsaansa loppuun asti.

   20-vuotiaan Efankin jaloissa oli parantumatonta vikaa. Se ehti tehdä paljon töitä ratsastuskoulussa ja oli mukana koulu- ja estekisoissa hyvällä menestyksellä. Ja se oli monen, monen suosikkiratsu äärettömän kiltin ja hyvän luonteensa ansiosta.

     On traagista, että kolme hevosta viedään samalla kertaa, sillä menetys tuntuu aina suuremmalta, mutta varmasti tämä oli kaikkien kohdalla oikea, armollinen ja ansaittu ratkaisu, kun ne pääsivät ajoissa pois.

KIITOS NÄILLE KOLMELLE AHKERIMMALLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti