maanantai 18. helmikuuta 2013

Viikkotiedote 8 (18.-24.2.2013)




Maneesitiedote 16.2.2013

    Laukaan maneesin romahtaminen aiheutunein henkilövahingoin on järkyttänyt meitä kaikkia syvästi.  Vastaavia tapauksia onneksi ilman henkilövahinkoja on ollut parin kolmen vuoden aikana useita ja niitä on myös tutkittu perusteellisesti. Tämän ansiosta Onnettomuustutkimuskeskus OTK ja valtiovalta ovat reagoineet Laukaan tapahtumaan nopeasti. Hallitukselta on annettu käsky kuntien rakennusvalvontaviranomaisille asettaa tunnistetut riskihallit välittömästi käyttökieltoon ja tarkastaa hallien turvallisuus. Käyttökielto koskee ISOLA-nimellä toimitettuja halleja, joita ovat sekä Laukaan että Liedon romahtaneet hallit. Ratsastajainliitolta tuli myös seuroille varoitus kyseisistä halleista perjantaina. Jo aikaisemmin on käynnistetty toimenpiteet Nordic Hallin toimittamien hallien turvallisuuden varmistamiseksi.  Molemmat hallityypit ovat metallirakenteisia ja onnettomuustilanteissa hallien seinät ovat kaatuneet sivuille katon pudotessa suoraan alas.

   Turun Ratsastajien maneesi  on puurakenteinen halli. Se on Parmacon toimittama, rakennettu loppuvuodesta 1992, käyttöönotto alkuvuodesta 1993. Hallin rakenne poikkeaa oleellisesti tunnistetuista riskihalleista. Rakennuksen katto on ristikkorakenteinen: vesikate, ruoteitus, aluskate, NR-kattoristikot k/k 1200, tuulisidontalaudoitukset ja ristikkäiset vetotangot tiiviin välein.  Seinät suurelementtejä, puinen kantava runko seinärakenteessa, k/k-jako kattotuolijaon mukaan.  Kattotuolit on kiinnitetty seinäelementteihin. Näiden lisäksi seinissä on betoniseen sokkeliin kiinnitetyt tuulipilarit molemmilla pitkillä sivuilla voimakkaitten tuulikuormien hallitsemiseksi. Tuulipilarit on sidottu  kuuden seitsemän  metrin etäisyydellä  ulkoseinistä kulkeviin pituussuuntaisiin kattotuolien alapaarteisiin kiinnitettyihin jäykisteisiin. Rakennuksen jäykkyyden varmistaa vielä massiiviset perustukset, paaluja on reilut 120 hallin betonisokkelin alla. Tämätyyppisellä rakenteella Laukaan ja Liedon tyyppisiä onnettomuuksia  ei mitenkään voi sattua.  Tästä kertoo myös se että Parmaco-halleja ei ole riskihallilistalla.

   Turun Rakennusvalvonta varmastikin toteuttaa hallituksen määräyksen riskihallien tarkastuksista välittömästi. Vaikka Parmaco-hallit eivät olekaan riskilistalla, olemme siitä huolimatta ottaneet yhteyttä Rakennusvalvontaan ja pyytäneet  heitä tarkastamaan myös meidän maneesin jos katsovat sen tarpeelliseksi. Rakennusvalvonnalla on luonnollisesti käytettävissään alkuperäiset suunnitelmat lujuuslaskelmineen ja kaikki rakennusvaiheen aikaiset katselmointipöytäkirjat. Mihinkään maneesin käyttöä koskeviin rajoituksiin emme lähde, käyttö on varmasti täysin turvallista.

Johtokunta
 
Kevätkokous
Turun Ratsastajien kevätkokous pidetään 25.3.2013 klo 19.00 Paakarlan seurakuntatalossa, Laivateollisuudenkatu 28 D.
Sääntötuntemus- ja toimihenkilöilta keskiviikkona 20.2.klo 18.00 Artukaisten saunatuvalla
   Venla Väätänen - sääntötuntemus ja Heidi Virta - toimihenkilötehtävät pitävät illan, jonne voi ilmoittautua sähköpostitse artukaistenratsastuskoulu@gmail.com 18.2. mennessä. Ilmoittautuminen auttaa kahvitarjoilun järjestämisessä, illasta on hyötyä sekä kilpailijoille että kilpailujen ja tapahtumien järjestäjille.
Lensku ja Tumppi sekä Saija ja Jekku poseerasivat sirkusaiheisessa tapahtumassa Messukeskuksen pääovella keskiviikkona 13.2.!
   Viime keskiviikkona nämä ratsukot pukeutuivat upeisiin sirkusasuihin ja olivat rohkeasti ihmisten ihailtavina Messukeskuksen pääovella. Tumppi ja Jekku olivat hiukan ihmetelleet, kun lähellä oli tehty sirkustemppuja tulen kanssa, mutta olivat kuitenkin käyttäytyneet todella esimerkillisesti!
(Yksi kuvista www.turunratsastajat.fi  etusivulla)
VIIKON 7 AHKERIMMAT Retu, Irkku ja Pasi 13 tuntia ja Elli, Ansa ja Hani 12 tuntia.

HUOM! KAIKKI KATRILLISTA KIINNOSTUNEET! Katrilli esitetään Turun Malja-kilpailuissa ennen sunnuntain pääluokkia. 1-2 henkilöä puuttuu vielä! Ilmoittaudu pikaisesti tuulikki.kaarto@turku.fi
jotta pääset mukaan. Harjoitukset ovat pääasiassa viikonloppuina ja maanantaisin. Harjoitusten hinnaksi sovitaan yhteissumma. Heidi Virta tekee ohjelman, jakaa hevoset ja harjoittaa esityksen.
Rohkeasti mukaan!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti